وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی
https://www.farhang.gov.ir/fa/home
کتابخانه ملی ج ا ایران
http://opac.nlai.ir/opac-prod/search/bibliographicSimpleSearchProcess.do;jsessionid=C841569C3B6C0F5747EBF7AB7810DF37?simpleSearch.value=%D9%BE%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%82%D9%84%D9%85&bibliographicLimitQueryBuilder.biblioDocType=&simpleSearch.indexFieldId=&nliHolding=&command=I&simpleSearch.tokenized=true&classType=0&pageStatus=0&bibliographicLimitQueryBuilder.useDateRange=null&bibliographicLimitQueryBuilder.year=&documentType=&attributes.locale=fa
خانه کتاب
http://www.ketab.org.ir/BookList.aspx?Type=Publisherid&Code=311727
چاپ کتاب در موسسه ای که همزمان با چاپ کتاب اقدام به فروش پایان نامه-چاپ کارت ویزیت و …. می کند می تواند لکه ای در رزومه هر فرهیخته ای باشد که شاید هیچگاه پاک نشود.
چنانچه هنگام ارایه کتاب خود به سازمان و یا دانشگاه، پس از اینکه مسئول مربوطه با باز کردن کتاب و دیدن نام ناشر بدون اینکه حتی کتاب را ورق بزند بست تعجب نکنید. اگر شما به راحتی دریافتید که ناشرتان کنار نشر کتاب پایان نامه ویرایش و استخراج می کند-کارت ویزیت و کاتالوگ و آگهی ترحیم و تقویم و …. چاپ می کند آنها قبل از شما دریافته اند. مشکل به همین جا ختم نمی شود و ممکن است تا آخر عمر علمی و حرفه ای خود عواقب این موضوع را به همراه داشته باشید.
چاپ کتاب به صورت ناشرمولف با وجود برخی محدودیت هایی که دارد خیلی خیلی خیلی بهتر از چاپ کتاب توسط یک ناشر مغازه ای است.
برای انتخاب یک ناشر مناسب برای چاپ کتاب باید به نکاتی توجه کنید تا از بوجود آمدن مشکل در آینده جلوگیری کنید:
قبل از هر گونه توضیحی بد نیست به شایع ترین پرسش نویسندگان شهرستانی پاسخ دهیم.
آیا تفاوتی میان یک ناشر تهرانی و یک ناشر شهرستانی وجود دارد؟
با قاطعیت تمام میگوییم خیر.هیچ تفاوتی میان یک ناشر از تهران با ناشری از شهرستان وجود ندارد. و هیچ وجه تمایزی بین آنها به خاطر شهر و یا استان از نظر موسسه شابک-کتابخانه ملی و وزارت ارشاد وجود ندارد. وجه تمایز بین ناشران فقط رزومه و اعتبار آنهاست. و چنانچه اهل هر شهری هستید در شرایط یکسان بین ناشری از تهران و ناشری از شهر خودتان، ناشر همشهری تان را برگزینید.چنانچه در شهر خود ناشری پیدا کردید که تمام مولفه های مدنظر شما را داشت، ارجحیت را بر ناشر شهر خود بگذارید. انتشارات خودمان از تهران را مثال می زنیم به کسی برنخورد هیچ برتری نسبت به یک ناشر در شرایط مشابه از کوچکترین شهر کشور ندارد. ناشران خوب و خوشنام بسیاری در سراسر کشور وجود دارند.
ما به همکاران خود در سراسر کشور که به صورت حرفه ای فقط به چاپ کتاب می پردازند احترام گذاشته و ارادت داشته و داریم و فعالیت آنها را ارج می نهیم ولی مراکزی که چاپ و نشر کتاب سرپوشی برای سایر فعالیت هایشان است را به عنوان ناشر و همکار خود نمی دانیم.
کل روند قانونی چاپ کتاب از ۳۰ روز تا ۹۰ روز بستگی به موضوع کتاب زمان خواهد برد. و این زمان برای تمام ناشران یکسان می باشد.
صفحه آرایی: ۵ روز کاری( در صورت تحویل فایل صفحه آرایی شده، این زمان صرفه جویی می شود)
فیپا:۱۵ روز کاری
مجوز ارشاد: ۵ روز کاری(برای کتابهای علوم محض مانند ریاضی و شیمی و مهندسی) تا ۷۵ روز( برای کتابهای حوزه علوم انسانی). مدت زمان صدور مجوز ارشاد از حیطه اختیارات ناشر خارج است.
چاپ: حداکثر۱۵ روز
سوال: کتابی دارم در حوزه علوم انسانی، انتشارات ….. به من گفته شده ۲۰ روزه تحویل میدیم.
پاسخ: به احتمال فراوان کتابی در زمان گفته شده به دست شما نخواهد رسید و در غیر اینصورت قطعا کتاب شما یا با فیپای جعلی به دست شما خواهد رسید و یا بدون مجوز ارشاد چاپ شده است و ممکن است عواقب سنگینی برای شما داشته باشد. این را به یاد داشته باشید مدت زمان صدور مجوز ارشاد برای تمام ناشران یکسان و به صورت سیستمی است.
سایت وزارت ارشاد نسبت به این موضوع اخطار داده است.
روش های چاپ کتاب:
کتاب پس از صدور مجوز چاپ وارد مراحل چاپ میشود. روشهای مختلفی برای چاپ کتاب وجود دارد.
۱ ــ چاپ دیجیتال(چاپ بر اساس تقاضا): این
روش مناسب چاپ با تیراژ پایین است و در آن نیازی به فیلم و زینک
(لیتوگرافی) نیست. چنانچه چاپ زیر ۲۰۰ جلد باشد این روش مناسب و کیفیت آن
نیز برای کتاب قابل قبول است. توجّه داشته باشید این روش برای چاپ با تیراژ
بالاتر مقرون به صرفه نیست.
دقت کنید که در چاپ کتاب با تیراژ پایین(زیر
۲۰۰ جلد)به دلیل اینکه چاپ دیجیتال انجام میشود و چاپ دیجیتال هزینه بالایی
دارد فروش کتاب در این روش صرفه اقتصادی ندارد.و در تیراژهای خیلی پایین
ممکن است هزینه انجام شده بر روی هر جلد حتی از قیمت پشت جلد هم بیشتر شود.
به همین دلیل چاپ با این روش برای افرادی که انگیزه شان از چاپ کتاب دلیل
دیگری غیر از فروش است و یا اساتیدی که نیاز به تعداد محدود کتابشان برای
تامین نیاز دانشجویان خود دارند مناسب است.
۲ ــ ریسوگراف: دستگاه ریسوگراف، دستگاهی
شبیه دستگاه کپی در مقیاس بزرگتر است.چاپ با دستگاه ریسوگراف ارزانتر تمام
میشود ولی دارای کیفیت بسیار پایینی است.(این انتشارات هیچیک از کتابهای
خود را با این روش به چاپ نمی رساند).
۳ ــچاپ اُفست: بهترین روش چاپ کتاب، چاپ
اُفست است. چاپ اُفست دارای کیفیت مطلوبی است و دارای کیفیت نسبتا بهتری از
چاپ دیجیتال است و برای تیراژهای بالا (۵۰۰ عدد به بالا) بسیار مقرون به
صرفه است.
مراحل چاپ کتاب
کتاب پس از آماده شدن، صفحه آرایی شده برای گرفتن شابک راهی خانه کتاب میشود (که البته ناشران این شابک را به تعداد از خانه کتاب دریافت کرده و در اختیار دارند). پس از اختصاص شابک، کتاب به کتابخانه ملی برای گرفتن فیپا فرستاده میشود که پس از دریافت فیپا که اطلاعات کامل کتاب در آن جمع شده کتاب به وزارت ارشاد برای دریافت مجوز چاپ فرستاده میشود تا مجوز چاپ برای کتاب صادر شود.بعد از اتمام تمام مراحل کتاب آماده چاپ است و توسط ناشر برای لیتوگرافی، چاپ و صحافی فرستاده میشود. بعد از چاپ کتاب تعداد ۶ جلد(برای تیراژ۱۰۰۰) از کتابها برای مرحله اعلام وصول تحویل ارشاد شده و مراحل چاپ تکمیل می شود.